KIBERXAVFSIZLIKNI TAʼMINLASHDA SUNʼIY INTELLEKTDAN FOYDALANISHNING MAZMUN-MOHIYATI - Yusupov Javohir O‘tkirjonovich; Iminov Abdurasul Abdulatipovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada global raqamli makonda xavfsizlikni taʼminlash, kiberhujumlarni barvaqt aniqlash va ularga tezkor javob qaytarishda sunʼiy intellekt (SI) hamda mashinali oʻqitish (Machine Learning) texnologiyalaridan foydalanishning mazmun-mohiyati va huquqiy-texnik asoslari tahlil qilinadi. Muallif anʼanaviy xavfsizlik tizimlarining zamonaviy kiber-tahdidlar oldidagi zaifligini koʻrsatib, SI platformalarining proaktiv (oldindan ogohlantiruvchi) imkoniyatlarini yoritib beradi. Tadqiqot davomida kiber-mudofaada sunʼiy intellektni qoʻllashning institutsional mexanizmlari, shuningdek, jinoyatchilar tomonidan SIdan zararli maqsadlarda (Adversarial AI) foydalanish xavflari oʻrganilib, milliy qonunchilik va amaliyotni takomillashtirish boʻyicha ilmiy-huquqiy tavsiyalar ishlab chiqilgan.