MAHKUMLARNING INSONGA XOS BO‘LGAN SHA’NI VA QADR- QIMMATINI HURMAT QILISH PRINSIPI: O‘ZIGA XOS JIHATLARI VA HUQUQIY ASOSLARI - Quranboyev Ziyodali Dilshod o‘g‘li; R.N.Rahmonov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jazoni ijro etish tizimida mahkumlarning insonga xos bo‘lgan sha’ni va qadr-qimmatini hurmat qilish prinsipining mazmun-mohiyati, xalqaro standartlar va milliy qonunchilikdagi o‘rni tahlil qilinadi. Ayniqsa, yangi tahrirdagi O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasi va Jinoyat-ijroiya kodeksiga kiritilgan so‘nggi o‘zgartishlar (O‘RQ-948-sonli Qonun va h.k.) doirasida mahkumlarning huquqiy maqomini mustahkamlash, qiynoqlarga yo‘l qo‘ymaslik hamda ularni jamiyatga qayta moslashtirish (resotsializatsiya) masalalari o‘rganilgan. Maqola yakunida tizimni yanada takomillashtirish bo‘yicha ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.