BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA STEAM TEXNOLOGIYASI ORQALI O‘QUVCHILARNING MUAMMOLI VAZIYATLARNI HAL ETISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Yaxshilikova Hojiniso Xotam qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’lim jarayonida STEAM texnologiyasining o‘quvchilarda muammoli vaziyatlarni hal etish ko‘nikmalarini shakllantirishdagi roli va ahamiyati yoritilgan. STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) yondashuvi asosida o‘quvchilarning ilmiy, texnik va ijodiy fikrlash salohiyatini rivojlantirish, ularni hayotiy muammolarga ijodiy yondashishga o‘rgatish jarayoni tahlil etilgan. Maqolada muammoli vaziyatlar orqali o‘qitish metodikasi, loyiha asosida o‘qitish, dizayn-fikrlash va hamkorlikda yechim topish faoliyatlarining pedagogik samaradorligi ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun STEAM texnologiyasining afzalliklari, o‘qituvchining yo‘naltiruvchi roli va o‘quvchilarning mustaqil fikrlashini shakllantirishda bu yondashuvning ta’siri misollar bilan ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, STEAM texnologiyasi asosidagi ta’lim o‘quvchilarni amaliy faoliyatga tayyorlaydi, ularning tanqidiy va ijodiy tafakkurini rivojlantiradi hamda muammoli vaziyatlarni tahlil qilish va samarali yechim topish malakasini shakllantiradi.