KATTA YOSHLI ODAMLARDA TRAVMATIK CHIQISHLAR VA CHALA CHIQISHLAR - Ashurov Sherzod Vohidovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada katta yoshli odamlarda uchraydigan travmatik chiqishlar (dislokatsiyalar) va chala chiqishlarning kelib chiqish sabablari, patogenez mexanizmlari, klinik belgilari, tashxislash usullari hamda davolash va profilaktika choralari yoritilgan. Keltirilgan ma’lumotlar asosida travmatik chiqishlarning jarohat mexanizmi, bo‘g‘im strukturasi va yoshi bilan bog‘liq o‘zgarishlar o‘rtasidagi bog‘liqlik tahlil qilingan. Shuningdek, reabilitatsiya jarayonida fizioterapiya va ortopedik yondashuvlarning ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot maqsadi – katta yoshli bemorlarda chiqishlar va chala chiqishlarning klinik kechishini, davolash taktikasini va oldini olish choralari samaradorligini o‘rganishdan iborat.