IFLOSLANGAN SUVLARNI TOZALASHGA KETADIGAN XARAJATLARNI OPTIMALLASHTIRISHNING IKKI MEZONLI MASALALARINI YECHISH VA DASTURIY TA’MINOTINI ISHLAB CHIQISH - Qudaybergenova Mohira Utepbergen qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada ifloslangan suvlarni tozalash jarayonini iqtisodiy va ekologik jihatdan samarali tashkil etish masalasi tahlil qilingan. Suv tozalash tizimlarida xarajatlarni kamaytirish bilan birga, tozalangan suv sifatini yuqori darajada saqlab qolish zaruriyati ikki mezonli optimallashtirish vazifasini yuzaga keltiradi. Tadqiqotda matematik modellashtirish asosida tozalash jarayonining xarajat va sifat ko‘rsatkichlari o‘rtasidagi muvozanat aniqlangan, shuningdek, bu jarayonni avtomatlashtirish uchun algoritmik yondashuv ishlab chiqilgan. Natijada, suv tozalash inshootlari uchun dasturiy ta’minot prototipi yaratilib, u amaliyotda iqtisodiy samaradorlikni oshirishi isbotlangan.