BOZOR MEXANIZMI VA RAQOBAT MUHITINING SAMARADORLIKKA TA’SIRI: MIKROIQTISODIY TAHLIL - Shuxratov Umrbek; Umirov Abdusalom (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu tezisda bozor mexanizmi va raqobat muhitining iqtisodiy samaradorlikka ta’siri mikroiqtisodiy nuqtai nazardan tahlil etilgan. Tadqiqotda bozor mexanizmining asosiy elementlari — talab va taklif, narx shakllanishi, raqobat turlari hamda ularning iqtisodiy subyektlar faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda o‘rganilgan. Bozor iqtisodiyotining samarali ishlashi uchun raqobat muhitining ahamiyati, resurslardan oqilona foydalanish, ishlab chiqarish hajmi va sifat ko‘rsatkichlariga bo‘lgan ta’siri batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, mikroiqtisodiy model va empirik tahlillar asosida raqobat darajasi bilan iqtisodiy samaradorlik o‘rtasidagi bog‘liqlik aniqlangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, erkin raqobat sharoitida bozor mexanizmi samarali ishlaydi, narx signallari orqali resurslar optimal taqsimlanadi hamda ishlab chiqaruvchilarning innovatsion faoliyati rag‘batlantiriladi. Tezis xulosalarida raqobat muhitini rivojlantirish, bozor mexanizmini takomillashtirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.