AVTOSAMOSVALLARGA TA`SIR ETUVCHI KUCHLAR - Tursunov Sherbek Boxodir o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Karyer avtosamosvallari foydali tog’ jinslarini yoki bo‘sh tog’ jinslarini otvalga yoki qabul qiluvchi bunkerlarga tashish uchun qo’llaniladi. Avtosamosval tog’ jinslarini tashiyotganda, yuklangan tog’ jinslari bilan tinch turgan holda ham tayanch konstruktsiyalarda katta dinamik zo‘riqma bilan ta’sir qiladi. Yangi avtosamosvallar karyerda butun ishlash davri davomida uning tayanch konstruktsiyasiga yuklashda 200 mingdan ortiq, yukni tushirishda esa 50 mingga yaqin dinamik kuchlar ta’sir etadi. Tabiiyki, ko‘p tsiklli bo‘lganligi, yurish yo‘llarining o‘zgaruvchanligi natijasida metall konstruktsiyalardagi yuklar mashinalarda charchoq jarayonlari, keyin esa yoriqlar, deformatsiyalar va buzilishlarga yuzaga keladi. Avtosamosvalning ramasi eng kuchli dinamik yuklarni qabul qiladi. Shuning uchun dinamik jarayonlarni o‘rganish davomida avtosamosvallarga yuklash, tushirish va ularning asosiy tuzilishlari, xizmat qilish muddatlari karyer avtosamosvallarini loyihalash va ishlatishning hozirgi bosqichidagi eng muhim vazifalardan biri hisoblanadi.