ХАЛҚ ҲОКИМИЯТЧИЛИГИНИ РИВОЖЛАНИШИДА НОДАВЛАТ ВА НОТИЖОРАТ ВА ЖАМОАТ ТАШКИЛОТЛАРИНИНГ АҲАМИЯТИ. - Жуманиёзов Мунисбек Озодович. (TADQIQOTLAR, 2025)
Фуқаролик жамиятининг шаклланиши демократик институтларидан энг муҳим бўлган нодавлат ва жамоат ташкилотларининг ижтимоий-сиёсий, маданий, иқтисодий ва маънавий ҳаётда тутган ўрнига боғлиқдир. Нодавлат ва жамоат бирлашмалари фуқаролар ижтимоий-сийсий, маданий фаоллигининг кўрсатгичи сифатида жамият ҳаётида кечаётган демократик жараёнларнинг кўламини ифода этади. Нодавлат ва жамоат ташкилотларининг ўрни ва аҳамиятини кескин кучайтириш фуқаролик жамиятини шакллантиришнинг устувор йўналишларидан тадқиқот талаб этади. Кейинги йилларда мамлакатимизда турли соҳа ва йўналишларда нодавлат ва жамоат ташкилотлари юзага келди. 1992 йили Ўзбекистонда 48 нодавлат- нотижорат, 102 жамоат ташкилоти фаолият кўрсатган. 1999 йили уларнинг сони мо равишда 469 ва 1820, 2005 йилга келиб эса 487 ва 2500дан ошди. 2005 йили 131 нодавлат ташкилоти иштирокида ўтказилган тадқиқот натижаларига қараганда, ўтган ўн йил ичида улар томонидан 39506 та янги иш ўрни яратилган, бу ташкилотлар ёрдами билан 41795 нафар мутахассис малака ошириш курсларини тамомлаган, 53492 киши иш билан таъминланган. Кўриниб турибдики, нодавлат ташкилотлар ижтимоий-иқтисодий вазифаларни ҳам бажармоқда.