EKOLOGIYA VA HAYOT - Umarqulova Ziroatxon Islomovna; Umarqulova Ziroatxon Islomovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola ekologiya va inson hayoti o’rtasidagi fundamental munosabatlarga qaratilgan bo’lib, atrof-muhit salomatligining jamiyatning barqaror rivojlanishini ta’minlashdagi muhim rolini ta’kidlaydi. Unda iqlim o’zgarishi, biologik xilma-xillikning yo’qolishi va resurslarning kamayishi kabi global va mahalliy ekologik muammolarning hozirgi holati ko’rib chiqiladi. Maqolada biologiya ta’limi, xususan, Ekologiya fanini o’qitish jamoatchilik orasida ekologik ongni shakllantirish va resurslardan mas’uliyatli foydalanishni targ’ib qilish uchun qanchalik muhimligi muhokama qilinadi. Asosiy maqsad – kelajak avlodlar uchun sayyoramiz ekotizimlarini himoya qilish maqsadida ekologik prinsiplarni kundalik hayot va siyosatga integratsiya qilish zarurligini tahlil qilishdir.