BOSHLANG’ICH YOSHDA EKOLOGIK ONG VA MAS’ULIYATNI SHAKLLANTIRISHNING XUSUSIYATLARI. - YUSUPOVA SUROYYO SHAVKAT QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada boshlang‘ich yoshdagi o‘quvchilarda ekologik ong va mas’uliyatni shakllantirishning o‘ziga xos xususiyatlari har tomonlama yoritilgan. Hozirgi davrda ekologik muammolarning kuchayishi, tabiat resurslarining kamayishi, iqlim o‘zgarishlari insoniyatdan ekologik madaniyatni erta yoshdan shakllantirishni talab qilmoqda. Shu bois boshlang‘ich ta’lim bosqichida o‘quvchilarning ekologik tafakkuri, tabiatga nisbatan mas’uliyatli munosabatini rivojlantirish pedagogik jarayonning muhim vazifasiga aylangan. Maqolada ekologik tarbiyaning psixologik va pedagogik asoslari tahlil qilinib, ekologik ongni shakllantirishda o‘qituvchining shaxsiy namunasi, o‘quv jarayonidagi didaktik yondashuvlar hamda o‘yin va loyihaviy metodlarning o‘rni alohida yoritilgan. Boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining yosh xususiyatlari inobatga olingan holda, ekologik tushunchalarni oson, qiziqarli va amaliy faoliyat orqali singdirish usullari ishlab chiqilgan. Shuningdek, o‘quvchilarda ekologik mas’uliyatni rivojlantirishda o‘quv dasturlari, sinfdan tashqari tadbirlar, ekskursiyalar, tajriba mashg‘ulotlari va ekologik o‘yinlarning ta’siri ilmiy jihatdan asoslab berilgan.