INTERFAOL METODLAR VA ULARNING EKOLOGIK TUSHUNCHALAR BILAN BOG’LIQLIGI - Meliboyeva Maftuna O’ktamovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Bugungi globallashuv va ekologik muammolarning chuqurlashuvi sharoitida ta’lim tizimida o‘quvchilarda atrof-muhitga nisbatan ongli munosabatni shakllantirish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’lim bosqichida ekologik tushunchalarni shakllantirishda interfaol ta’lim metodlarining o‘rni va samaradorligi tahlil qilinadi. Interfaol metodlar o‘quvchilarning faolligini oshiruvchi, mustaqil fikrlashni rivojlantiruvchi va ekologik muammolarni hal etishga yo‘naltiruvchi vosita sifatida qaraladi. Tadqiqotda guruhli ishlash, rol o‘ynash, muhokama, tajriba o‘tkazish va raqamli texnologiyalardan foydalanish kabi metodlarning o‘quvchilarda ekologik tafakkurni shakllantirishdagi ahamiyati yoritilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, interfaol metodlar yordamida o‘quvchilar ekologik tushunchalarni nafaqat nazariy, balki amaliy jihatdan ham chuqurroq o‘zlashtiradi.