BOSHLANG‘ICH SINF MATEMATIKA DARSLARIDAN O‘QUVCHILARNING FIKRLASH QOBILYATLARINI O‘STIRISH YO‘LLARI - Ulug‘nazarova Barchinoy (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf matematika darslarida o‘quvchilarning fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishning samarali yo‘llari tahlil qilinadi. Maqolada fikrlash jarayonining bosqichlari, mantiqiy, ijodiy va tanqidiy tafakkurni shakllantirishda o‘qituvchining roli, shuningdek, zamonaviy pedagogik texnologiyalar va interfaol usullarning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida misol va masalalar orqali o‘quvchilarda tahlil qilish, taqqoslash, umumlashtirish, xulosa chiqarish kabi intellektual ko‘nikmalarni rivojlantirish usullari asoslab beriladi. Shuningdek, maqolada o‘quvchilarning yosh xususiyatlariga mos mashqlar tizimini qo‘llash, mustaqil fikrlashga yo‘naltirilgan topshiriqlarni yaratishning nazariy va amaliy jihatlari ochib beriladi. Natijada, boshlang‘ich sinf matematika darslarini tashkil etishda fikrlashni rivojlantirishga yo‘naltirilgan yondashuvlar o‘quv jarayonining samaradorligini oshirishi ilmiy asosda isbotlanadi.