KONFLIKTLARNI HAL QILISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARINI O‘QITISH: MUZOKARALAR TRENINGI. - Abdujobborova Rayhona Adhamjon qizi; Xalimjanov Abduqunduz Rahimjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada konfliktlarni hal qilish jarayonida psixologik mexanizmlarning ahamiyati va ularni o‘qitish metodikasining samaradorligi chuqur tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — shaxslararo nizolarni konstruktiv tarzda yechish, emotsional barqarorlikni shakllantirish hamda kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish orqali insonlar o‘rtasida sog‘lom muloqotni ta’minlashdir.Tadqiqotda konfliktni hal qilishda muhim o‘rin tutuvchi psixologik omillar — empatiya, o‘zini tuta bilish, faol tinglash, his-tuyg‘ularni nazorat qilish va muzokaralar olib borish strategiyalari o‘rganilgan. Shu maqsadda “Muzokaralar treningi” dasturi ishlab chiqilib, uni amaliy tarzda qo‘llash orqali o‘quvchilarning konfliktga nisbatan munosabati, hissiy boshqaruv darajasi hamda ijtimoiy moslashuvchanligi o‘lchandi.Natijalar shuni ko‘rsatadiki, trening jarayonida ishtirokchilarda kommunikativ madaniyat oshgan, salbiy reaksiya holatlari kamaygan va o‘zaro ishonch darajasi sezilarli ravishda yaxshilangan. Treningdan so‘ng o‘quvchilar o‘z fikrini ochiq, lekin konstruktiv tarzda ifoda etish, bahsni “g‘alaba vositasi” emas, balki “murosaga erishish yo‘li” sifatida qabul qilishni o‘rganganlar.Shuningdek, maqolada konfliktologiya, ijtimoiy psixologiya va pedagogik psixologiya fanlarining o‘zaro integratsiyasi asosida psixologik mexanizmlarni o‘qitishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. “Muzokaralar treningi” modeli o‘quvchilarda stressga chidamlilikni oshirish, emotsional intellektni rivojlantirish va ijtimoiy muloqot sifatini yaxshilashda samarali vosita sifatida tavsiya etiladi.Ushbu tadqiqot natijalari psixolog, pedagog hamda ijtimoiy ish mutaxassislari uchun amaliy qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi va konfliktlarni konstruktiv boshqarish madaniyatini kengaytirishga yordam beradi.