BIRINCHI TARTIBLI DIFFERENSIAL TENGLAMALARNING YECHISH USULLARI VA IKKINCHI TARTIBLI DIFFERENSIAL TENGLAMALAR VA MEXANIK MODELLARINI TAHLIL QILISH - Axmatov Azizbek Abduvaxob o`g`li; Isroilova Nozimaxon Saloxiddinovna; Omonboyeva Muxlisa Javlonbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Abstract Ushbu ilmiy maqolada birinchi tartibli va ikkinchi tartibli differensial tenglamalarning analitik va geometrik yechish usullari tizimli ravishda o‘rganiladi hamda ularning mexanik modellarini tahlil qilishdagi ahamiyati yoritiladi. Birinchi tartibli tenglamalar uchun o‘zgaruvchilarni ajratish, bir jinsli, chiziqli va to‘liq differensial tenglamalar usullari batafsil bayon qilinadi. Ikkinchi tartibli chiziqli differensial tenglamalar doimiy koeffitsiyentli va o‘zgaruvchan koeffitsiyentli hollar uchun qaraladi. Mexanik modellar sifatida prujinali mayatnik, majburiy tebranishlar va dissipativ tizimlar tahlil qilinadi. Maqola natijalari differensial tenglamalar nazariyasining muhandislik va fizik modellashtirishdagi amaliy ahamiyatini ko‘rsatadi.