FERMENTATSIYA SHAROITLARINING POSTBIOTIK METABOLITLAR TARKIBI VA BIOLOGIK FAOLLIGIGA TA’SIRI - To’rayeva Munisa Furqat qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Fermentatsiya sharoitlari postbiotik metabolitlarning tarkibi va biologik faolligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Postbiotiklar – probiotik mikroorganizmlar (masalan, Lactobacillus va Bifidobacterium turlarining) fermentatsiya jarayonida ishlab chiqaradigan o‘lik hujayralar, ularning komponentlari va metabolitlari (SCFA, bakteriosinlar, EPS va boshqalar) bo‘lib, ular jonli hujayralarsiz ham sog‘liq uchun foydali ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada fermentatsiya parametrlari (harorat, pH, oziq muhit tarkibi, vaqt, kislorod darajasi) metabolitlar hosildorligi va faolligiga qanday ta’sir etishi tahlil qilinadi. Optimal sharoitlarda (masalan, 37°C, pH 5.5–6.5) SCFA va bakteriosinlar miqdori ortadi, bu esa antimikrobiyal, immunomodulyator va antioksidant xususiyatlarni kuchaytiradi.