MOVAROUNNAHR ALLOMALARI VA ULARNING JAHON TAMADDUNIGA TA’SIRI - Abdulhamid Abdullayev (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Movarounnahr — O’rta Osiyoning tarixiy-madaniy markazi — zaminida yetishib chiqqan buyuk allomalarning jahon fani, falsafasi, tibbiyoti, astronomiyasi, matematikasi va gumanitar fanlari rivojiga qo’shgan hissasi ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Muhammad ibn Muso al-Xorazmiy, Abu Ali ibn Sino, Abu Rayhon Beruniy, Yusuf Xos Hojib, Ahmad Yugnakiy, Mahmud Koshg’ariy, az- Zamaxshariy, Ulug’bek, Ali Qushchi, Alisher Navoiy va boshqa siymolarning jahon tamaddunidagi o’rni ko’rib chiqilgan. Maqolada ushbu allomalarnig ilmiy merosi G’arb va Sharq sivilizatsiyalariga ta’sirini belgilovchi omillar ham tahlil qilingan.