YURAK ISHEMIK KASALLIGI BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI DAVOLASHDA ENDOVASKULYAR USULLARNING AHAMIYATI - Saydiasqarov Saydiazim Saydianvar o'g'li; Qosimov Nosirjon G'olibjon o'g'li; Musurmonov Azizjon Erkin o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada yurak ishemik kasalligining klinik- patofiziologik asoslari va uni zamonaviy endovaskulyar usullar bilan davolash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Koronar angiografiya, balon angioplastikasi, koronar stentlash, dori ajratuvchi stentlar, aterektomiya, intravaskulyar ultratovush, optik koherent tomografiya hamda fraksion oqim zaxirasi kabi yondashuvlarning amaliy ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, bemorni tanlash mezonlari, periprotsedural xavfsizlik, antitrombotsitar davolash, restenoz va stent trombozining oldini olish, reabilitatsiya hamda O’zbekiston sog’liqni saqlash tizimi uchun dolzarb jihatlar ko’rib chiqiladi. Maqola xalqaro klinik tavsiyalar mazmunini umumlashtirgan holda, endovaskulyar texnologiyalarni qo’llashda individual, xavfsiz va dalillarga asoslangan yondashuv zarurligini asoslaydi.