KOREYS VA O‘ZBEK TILLARIDA MUROJAAT SHAKLLARINING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI VA ULARNING TARJIMADA IFODALANISHI - Abdiyeva Iroda Normurotovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT Mazkur maqolada koreys va o‘zbek tillarida qo‘llaniladigan murojaat shakllarining lingvomadaniy xususiyatlari hamda ularning tarjimada ifodalanish masalalari tahlil qilinadi. Murojaat birliklari til va madaniyatning o‘zaro bog‘liqligini aks ettiruvchi muhim vositalardan biri bo‘lib, ular orqali jamiyatdagi ijtimoiy munosabatlar, yosh, jins, ijtimoiy mavqe va milliy qadriyatlar namoyon bo‘ladi. Tadqiqot davomida koreys tilidagi 오빠 , 언니 , 형 , 누나 , 선생님 , 사장님 kabi murojaat birliklari o‘zbek tilidagi aka, opa, ustoz, domla kabi birliklar bilan qiyosiy tahlil qilindi. Shuningdek, ushbu birliklarning badiiy tarjimada ifodalanish strategiyalari o‘rganildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, murojaat shakllarining aksariyati milliy-madaniy xususiyatga ega bo‘lib, ularni tarjima qilishda izohli tarjima, transkripsiya va gibrid strategiyalardan foydalanish samarali hisoblanadi.