KOREYS URUSHI HAQIDAGI BADIIY ASARLARDA HARBIY REALIYALARNING TARJIMA MUAMMOLARI - Abdiyeva Iroda Normurotovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada Koreys urushi (1950–1953) haqidagi badiiy asarlarda uchraydigan harbiy realiyalarning lingvomadaniy xususiyatlari hamda ularni o‘zbek tiliga tarjima qilish jarayonida yuzaga keladigan muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida harbiy unvonlar, qurol-yarog‘ nomlari, harbiy tuzilmalar, harbiy hayotga oid atamalar va Koreya urushi davriga xos madaniy birliklar o‘rganildi. Shuningdek, ushbu realiyalarni tarjima qilishda ekvivalent tanlash, izohli tarjima, transkripsiya va gibrid tarjima usullarining qo‘llanilishi tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, harbiy realiyalar nafaqat terminologik, balki muhim tarixiy va madaniy axborotni ham o‘zida mujassamlashtiradi. Shu sababli ularni tarjima qilishda lingvomadaniy yondashuvdan foydalanish tarjimaning adekvatligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.