"MUHOKAMAT UL-LUGʻATAYN" ASARINING TAVSIFI - Umirzoqova Gulsevar (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya.Gʻazal mulkining sultoni Nizomiddin Mir Alisher Navoiyning "Muhokamat ul-lugʻatayn" (ikki til muhokamasi) asari oʻzbek tilining naqadar boyligi va u orqali xalqimiz maʼnaviyatining nechogʻlik buyukligini anglashga, tushunishga koʻmak beruvchi nodir qoʻllanmadir.Eʼtiborlisi shundaki, Alisher Navoiyning vatanparvar olim sifatidagi ona tilimizning jamiyat taraqqiyotidagi oʻrnini va uning boshqa tillardan kamlik joyi yoʻqligini ,aksincha ularga nisbatan oʻziga xos ustun jihatlarini isbotlab bergan "Muhokamat ul-lugʻatayn" ilmiy asari XV asrning oxirlarida yaratilgan boʻlib,shu kunga qadar hozirgi oʻzbek adabiy tiliga toʻliq tabdil qilinmagan edi. Endilikda, "muhokamat ul-lugʻatayn" asari maktab oʻquvchisi uchun oʻrganilishi, muhofaza qilinishi,eng muhimi, tushunilishi mumkin boʻlgan noyob asar sifatida taqdim etilmoqda .