OILAVIY MUHITINING BOLA PSIXIKASIGA TA’SIRI - Toshqulova Diyora Ahror qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu maqolada oila muhitining bola psixikasiga ko‘rsatadigan ta’siri, uning shaxsiy, emotsional va ijtimoiy rivojlanishidagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Oila bolaning birinchi ijtimoiylashuv muhiti sifatida uning xarakteri, dunyoqarashi, qadriyatlari va xulq-atvor me’yorlarining shakllanishida muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada oiladagi psixologik iqlim, ota-onalarning tarbiyaviy uslublari, oila a’zolari o‘rtasidagi munosabatlar hamda ularning bola ruhiy salomatligiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, sog‘lom oilaviy muhitning bolalarda o‘ziga ishonch, emotsional barqarorlik, ijtimoiy faollik va mustaqil fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot davomida oiladagi nizolar, befarqlik va noto‘g‘ri tarbiyaviy yondashuvlarning bola psixikasiga salbiy ta’siri ham tahlil qilinib, ularning oldini olish bo‘yicha psixologik-pedagogik tavsiyalar keltirilgan.