O‘SMIRLIK DAVRIDA SHAXSLARARO MUNOSABATLARNING SHAKLLANISH JARAYONI - Isaqova Munisxon Vohobjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘smirlik davrida shaxslararo munosabatlarning shakllanish jarayoni, uning psixologik xususiyatlari va shaxs rivojlanishidagi ahamiyati tahlil qilingan. O‘smirlik davri inson hayotining murakkab va mas’uliyatli bosqichlaridan biri bo‘lib, bu davrda shaxsning o‘zini anglash darajasi, ijtimoiy faolligi hamda atrofdagilar bilan munosabatlari sezilarli darajada rivojlanadi. Maqolada o‘smirlarning tengdoshlari, ota-onalari, o‘qituvchilari va boshqa ijtimoiy guruhlar bilan munosabatlarining shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar yoritilgan. Shuningdek, muloqot madaniyati, emotsional yetuklik, ijtimoiy moslashuv va shaxslararo munosabatlarning rivojlanishida oilaviy hamda ta’lim muhitining o‘rni ochib berilgan. Tadqiqot davomida sog‘lom shaxslararo munosabatlarning o‘smir shaxsining ma’naviy, axloqiy va psixologik kamolotiga ijobiy ta’siri asoslab berilgan hamda ushbu jarayonni qo‘llab-quvvatlashning psixologik-pedagogik jihatlari tahlil qilingan.