SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA MATEMATIK TA’LIM SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Atakulova Dildora (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining matematika ta’limidagi o‘rni, imkoniyatlari va samaradorligi tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi natijasida sun’iy intellekt ta’lim tizimining muhim tarkibiy qismiga aylanib bormoqda. Ayniqsa, matematika fanini o‘qitishda sun’iy intellekt asosidagi platformalar va dasturlar o‘quvchilarning bilim darajasini aniqlash, individual ta’lim yo‘nalishlarini shakllantirish hamda murakkab matematik tushunchalarni oson o‘zlashtirish imkonini bermoqda. Tadqiqot davomida sun’iy intellekt texnologiyalarining matematik ta’limga ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. Shuningdek, adaptiv ta’lim tizimlari, avtomatlashtirilgan baholash vositalari va interaktiv platformalarning o‘quvchilarning mantiqiy fikrlashi hamda muammolarni hal qilish kompetensiyalarini rivojlantirishdagi ahamiyati o‘rganildi. Natijalar sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanish ta’lim samaradorligini oshirish, o‘quvchilarning o‘quv motivatsiyasini kuchaytirish va o‘qituvchilarning ish faoliyatini optimallashtirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Shu bilan birga, maqolada texnologiyalarga ortiqcha qaramlik, axborot xavfsizligi, akademik halollik va o‘quvchilarning mustaqil fikrlash faoliyatiga ta’siri bilan bog‘liq ayrim muammolar ham tahlil qilingan. Tadqiqot yakunida sun’iy intellekt texnologiyalaridan oqilona va maqsadli foydalanish matematika ta’limi sifatini oshirishning muhim omili ekanligi xulosa qilinadi.