KATTA YOSHLI BEMORLARDA QIZAMIQDAN KEYINGI ASORATLARNING KLINIK XUSUSIYATLARI - Mirzoyeva Mexriniso Rizoyevna; Boltaboyeva Dilrabo Imomali qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Qizamiq (morbilli) yuqori kontagiozlikka ega bo‘lgan o‘tkir virusli kasallik hisoblanadi. So‘nggi yillarda dunyoning ko‘plab mamlakatlarida qizamiq bilan kasallanish holatlarining ortishi kuzatilmoqda. Katta yoshdagi bemorlarda qizamiq bolalarga nisbatan og‘irroq kechishi hamda turli asoratlar rivojlanishi bilan tavsiflanadi. Ushbu maqolada katta yoshli bemorlarda qizamiqdan keyingi asoratlarning klinik xususiyatlari, ularning rivojlanish mexanizmlari, diagnostik mezonlari va profilaktikasi tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, pnevmoniya, bronxit, otit, ensefalit, gepatit va ikkilamchi bakterial infeksiyalar katta yoshli bemorlarda eng ko‘p uchraydigan asoratlar hisoblanadi. Asoratlarning rivojlanishi immun tizimning vaqtinchalik susayishi bilan bog‘liq bo‘lib, bemorlarning hayot sifati va mehnat qobiliyatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi.