SOLIQ XIZMATI ORGANLARINING NAZORAT FUNKSIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH MUAMMOLARI - Turdiyev G‘ayradjon (TADQIQOTLAR, 2026)
Soliq xizmati organlarining nazorat funksiyalarini takomillashtirish bugungi kunda davlat moliyaviy barqarorligini ta’minlash, budjet daromadlarini oshirish va soliq intizomini mustahkamlashning muhim omillaridan biri hisoblanadi. 2025-yilda iqtisodiyotning jadal raqamlashtirilishi, elektron tijorat hajmining kengayishi hamda xo‘jalik yurituvchi subyektlar sonining ortib borishi soliq nazoratining zamonaviy usullarini joriy etishni talab etmoqda. Shu sababli soliq organlari faoliyatida an’anaviy tekshiruvlardan ko‘ra risklarni tahlil qilish, elektron monitoring va avtomatlashtirilgan nazorat mexanizmlaridan foydalanish ustuvor ahamiyat kasb etmoqda. So‘nggi yillarda amalga oshirilgan islohotlar natijasida soliq ma’murchiligida sezilarli ijobiy o‘zgarishlar kuzatildi. Xususan, 2025-yil holatiga ko‘ra soliq hisobotlarining 97 foizdan ortig‘i elektron shaklda topshirilmoqda, elektron hisob-fakturalar tizimi orqali amalga oshirilayotgan operatsiyalar ulushi esa 95 foizga yaqinlashdi. Bu esa soliq organlariga xo‘jalik yurituvchi subyektlarning moliyaviy faoliyatini tezkor monitoring qilish va soliq xavflarini aniqlash imkoniyatini bermoqda. Natijada budjetga tushadigan soliq tushumlari o‘rtacha 12–15 foizga oshganligi kuzatilmoqda.