ASAB KASALLIKLARINI TEKSHIRISH, DAVOLASH VA PARVARISH QILISH USULLARI - Xolmirzayeva Ibodatxon A’zamjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Bemorning familiyasi, ismi, otasining ismi tug‘ilgan yili, jinsi, millati, manzili, ishlash joyi, kasbi, shifoxonaga kelgan vaqti va soati, shifoxonadan chiqqan vaqti, qaysi transportda kelgani, yo‘llanmasidagi tashxisi, qabulxonada qo‘yilgan tashxisi va yakuniy tashxisi. Bemorning asosiy shikoyatlari so‘raladi.Bemordan bosh og‘rishi, boshning qanday og‘rishi, doimiyligi, kunning qaysi vaqtida og‘rishi, og‘riq boshning qaysi joylarida ko‘proq bo‘lishi va og‘riqni keltirib chiqaruvchi sabablar so‘raladi. Kasallikning rivojlanish anamnezida kasallikning boshlanishi, dastlabki belgilar, kechishi, qilingan davoni natijasi so‘raladi. Kasallik qanday paydo bo‘lganligi, birdan yoki asta-sekinlik bilan, o‘z-o‘zidan paydo bo‘lganmi yoki boshqa kasalliklar bilan kasallik kuchayganmi, qayerda davolangan, qanday dorilar olganligi so‘raladi. Ayol bemorning hayot anamezida homiladorlikning birinchi va ikkinchi yarimidagi toksikozi, onaning kechirgan kasalliklari, olgan dorilari, homilaning harakati, bola tushish alomati so‘raladi. Bundan tashqari, bola nechanchi homiladan o‘z vaqtida tug‘ilganligi, oson yoki qiyin tug‘ilganligi, tug‘ilgan vaqtida yig‘laganligi, ko‘karib qolishi, sarg‘ayishi, yaxshi emganligi.