MATEMATIKA DARSLARINI KREATIV TASHKIL ETISH VA O‘QUVCHILARDA KO‘NIKMALARNI SHAKLLANTIRISH - Shodiyorova Dilnoza Abror qizi; Huvayev Ogʻabek Botir oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada o‘rta maxsus ta’lim muassasalari, kasb-hunar maktablari va texnikumlarda matematika fanini samarali o‘qitish jarayonini takomillashtirishga qaratilgan zamonaviy pedagogik usullar tahlil qilingan. Tadqiqotda samarali darsni tashkil etishning asosiy tamoyillari ochib berilib, o‘quvchilarning bilim, amaliy ko‘nikma va malakalarini rivojlantirishda faol hamda interfaol metodlardan foydalanishning ahamiyati yoritilgan. Samarali matematika darsi o‘quvchini ta’lim jarayonining faol ishtirokchisiga aylantiradigan, mustaqil fikrlash va izlanish asosida bilim olishga yo‘naltirilgan jarayon sifatida baholanadi. Maqolada muammoli ta’lim texnologiyalari, kichik guruhlarda hamkorlikda ishlash, kasbiy faoliyatga yo‘naltirilgan masalalar va topshiriqlardan foydalanish, shuningdek, o‘quvchilarning individual imkoniyatlarini hisobga olgan differensial yondashuvlarning samaradorligi tahlil qilinadi. Ayniqsa, texnikum va kasbiy ta’lim muassasalarida matematik bilimlarni kelajak kasbiy faoliyat bilan bog‘lash, amaliy misollar orqali tushuntirish ta’lim sifatini oshirishda muhim omil sifatida ko‘rsatilgan. Shuningdek, maqolada GeoGebra, Desmos, Excel, Quizizz kabi zamonaviy raqamli vositalardan foydalanishning matematika ta’limidagi imkoniyatlari yoritilib, ularning o‘quvchilarda mantiqiy tafakkur, vizual fikrlash, tahlil qilish va matematik modellashtirish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari matematika o‘qituvchilari uchun darslarni samarali tashkil etish, zamonaviy metodlardan foydalanish va ta’lim jarayonini takomillashtirishda amaliy ahamiyatga ega.