AXBOROT TEXNOLOGIYALARI TA’LIMIDA MA’LUMOTLAR BAZASINI O‘ZLASHTIRISHNING INNOVATSION YONDASHUVLARI - Norqulov Farid (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada politexnikum ta’lim jarayonida o‘quvchilarga ma’lumotlar bazasi bilan ishlash ko‘nikmalarini shakllantirishda zamonaviy innovatsion metodlardan foydalanishning ahamiyati va samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqotda virtual laboratoriyalar, loyiha asosida o‘qitish texnologiyasi, gamifikatsiya elementlari hamda interfaol topshiriqlardan foydalanish orqali o‘quvchilarning amaliy bilimlari, mustaqil fikrlash qobiliyati va jamoada ishlash kompetensiyalarini rivojlantirish imkoniyatlari yoritilgan. Maqolada innovatsion pedagogik yondashuvlarning informatika fanini o‘qitish jarayonini yanada qiziqarli, tushunarli va amaliy yo‘naltirilgan holda tashkil etishdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy ta’lim metodlaridan foydalanish o‘quvchilarning ma’lumotlar bazasi bo‘yicha bilim va ko‘nikmalarini mustahkamlash, ijodiy yondashuvini rivojlantirish hamda kasbiy kompetensiyalarini shakllantirishga xizmat qiladi.