ZAMONAVIY KOMPYUTER TARMOQLARI ARXITEKTURASINING EVOLUTSION TENDENSIYALARI VA TELETRAFIK MODELLASHTIRISH ASOSLARI - Roxmonov Durbek Azamjonovich; Jalilova Mastonajon Abduqayumjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy kompyuter tarmoqlarining rivojlanish bosqichlari, arxitekturaviy o‘zgarishlari va global raqamlashtirish sharoitidagi roli tahlil qilingan. Maqolada an’anaviy tarmoq tizimlaridan dasturiy boshqariladigan tarmoqlar (SDN) va bulutli infratuzilmalarga o‘tish jarayonlari ilmiy asoslangan. Shuningdek, tarmoq ichidagi axborot oqimlarining samaradorligini oshirish maqsadida navbatlar nazariyasi (M/M/1 modeli) va Little qonuniyatlariga tayangan holda teletrafikni matematik modellashtirish masalalari yoritilgan. Kiberxavfsizlik, Edge Computing (chekka hisoblashlar) va kelajakdagi 6G tarmoq infratuzilmalari maqolaning fundamental qismini tashkil etadi.