BO‘LAJAK MOLIYACHILARDA FORSAYT KOMPETENTLIGINI RIVOJLANTIRISHDA MINTAQA IQTISODIYOTI KO‘RSATKICHLARIDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - Boboyeva Surayyo Xamroyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada bo‘lajak moliyachilarda forsayt kompetentligini rivojlantirishda mintaqa iqtisodiyoti ko‘rsatkichlaridan foydalanishning pedagogik imkoniyatlari tadqiq etilgan. Zamonaviy iqtisodiy jarayonlarning murakkablashuvi va mehnat bozorida yuqori malakali mutaxassislarga bo‘lgan ehtiyojning ortib borishi moliya yo‘nalishi talabalarida istiqbolni oldindan ko‘ra bilish, iqtisodiy tendensiyalarni tahlil qilish va strategik qarorlar qabul qilish kompetensiyalarini shakllantirishni talab etmoqda. Tadqiqotda yalpi hududiy mahsulot, investitsiyalar hajmi, inflyatsiya darajasi, sanoat ishlab chiqarishi va eksport ko‘rsatkichlari kabi mintaqaviy iqtisodiy indikatorlarning ta’lim jarayonidagi didaktik imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, ushbu ko‘rsatkichlar asosida talabalarning analitik, prognostik, strategik fikrlash hamda raqamli kompetensiyalarini rivojlantirish mexanizmlari yoritilgan. Tadqiqot davomida kuzatish, tahlil, taqqoslash va pedagogik modellashtirish metodlaridan foydalanilgan. Olingan natijalar mintaqa iqtisodiyoti ko‘rsatkichlariga asoslangan ta’lim texnologiyalarining bo‘lajak moliyachilarda forsayt kompetentligini samarali shakllantirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Maqolada forsayt kompetentligini rivojlantirishning amaliy mexanizmlari va metodik tavsiyalari ishlab chiqilgan bo‘lib, ular oliy ta’lim muassasalarida moliya mutaxassislarini tayyorlash sifatini oshirishga xizmat qiladi.