O‘QUVCHI-YOSHLARNING KASBIY O‘Z-O‘ZINI BELGILASHIDA OILAVIY MUNOSABATLAR TIZIMINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK DETERMINANTLARI - Sindarova Iroda Sobirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqotda zamonaviy iqtisodiy va ijtimoiy transformatsiyalar sharoitida o‘quvchi-yoshlarning kasb tanlash hamda kasbiy o‘zligini anglash jarayonlarida oilaviy muhitning o‘rni va ta’siri psixologik muammo sifatida tizimli tahlil qilinadi. Maqolada shaxsning professional shakllanishida oilaviy munosabatlar dinamikasi, ota- onalarning kasbiy qadriyatlari hamda maktab psixologik xizmatining ota-onalar va o‘quvchilar bilan hamkorlik algoritmlari yoritilgan. E.Klimov, J.Holland kabi olimlarning nazariy konsepsiyalariga tayangan holda, yoshlarning individual-tipologik xususiyatlarini erta tashxislash va ularni mehnat bozori talablariga mos ravishda to‘g‘ri yo‘naltirish bo‘yicha metodik tavsiyalar majmuasi taklif etilgan.