YUQORI OPTIK SHAFFOFLIKKA EGA BO‘LGAN YARIMO‘TKAZGICHLI MATERIALLARNI QUYOSH ELEMENTI UCHUN TANLASH - Atajonov Muhiddin; Boboyev Abror Karim o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda yuqori optik shaffoflikka va zaruriy elektr o‘tkazuvchanlikka ega bo‘lgan shaffof o‘tkazgichli oksidlar (TCO) hamda keng taqiqlangan zona kengligiga ega yarimo‘tkazgichli materiallarni quyosh elementlarida qo‘llash imkoniyatlari tadqiq etilgan. Maqolada ushbu materiallarning yorug‘lik yutilishi, o‘tkazuvchanligi va fotoelektr samaradorlikka ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, samaradorlikni oshirish va energiya yo‘qotishlarini kamaytirishga qaratilgan zamonaviy texnologik yechimlar ko‘rib chiqilgan. Olingan natijalar keyingi avlod bino-integratsiyalashgan fotoelektrik tizimlar (BIPV) va shaffof quyosh panellarini yaratishda muhim ahamiyat kasb etadi.