FOTOELEKTRIK JARAYONLARNING FIZIK ASOSLARI - Atajanov Muhiddin; Tashlanov Xondamir Qudratbek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada fotoelektrik jarayonlarning fizik asoslari, ularning paydo bo‘lish mexanizmi hamda zamonaviy texnologiyalardagi ahamiyati tahlil qilingan. Fotoeffekt hodisasining nazariy asoslari, A. Eynshteyn tomonidan taklif qilingan kvant nazariyasi va fotoelektrik hodisalarning asosiy qonuniyatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, yarimo‘tkazgich materiallarda yorug‘lik energiyasining elektr energiyasiga aylanish jarayonlari hamda ushbu jarayonlarning quyosh batareyalari, fotodetektorlar va boshqa optoelektron qurilmalardagi qo‘llanilishi yoritilgan. Tadqiqot natijalari fotoelektrik jarayonlarning fizik mohiyatini chuqurroq tushunish hamda ularni amaliy sohalarda samarali qo‘llash imkoniyatlarini baholashga xizmat qiladi.