OPTIK SHAFFOF FOTOELEKTR MATERIALLARI (ITO,FTO,TIO VA BOSHQALAR) TAHLILI - Atajonov Muhiddin Odiljonovich; Boboyev Abror Karim o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANOTATSIYA: Optik shaffof fotoelektr materiallari, ayniqsa shaffof oʻtkazuvchi oksidlar (TCOs), zamonaviy optoelektronika, jumladan quyosh batareyalari, sensorlar va aqlli oynalar kabi qurilmalarning ajralmas qismidir. Ushbu materiallar yuqori optik shaffoflikni elektr oʻtkazuvchanligi bilan uygʻunlashtirib, fotonlarning yutuvchi qatlamga erkin oʻtishini taʼminlaydi, shu bilan birga hosil boʻlgan zaryad tashuvchilarni samarali yigʻadi [1]. Ularning asosiy vazifasi quyosh nurini maksimal darajada oʻtkazish va shu bilan birga minimal elektr qarshilikka ega boʻlishdir. TCO materiallarining xususiyatlari, masalan, ularning band oraligʻi, zaryad tashuvchilar konsentratsiyasi va harakatchanligi, ularning samaradorligini belgilaydi. Ushbu xususiyatlar materialning sintez usuli, qalinligi va doping darajasiga bogʻliq boʻlib, ularni optimallashtirish orqali qurilma ish faoliyatini sezilarli darajada oshirish mumkin. Shaffof oʻtkazuvchi materiallarga boʻlgan talab, energiya samaradorligi va barqarorlikka qaratilgan global tendensiyalar tufayli tobora ortib bormoqda [2].