PARRANDACHILIKDA ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI BOSHQARISHNING TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Shermatov Abbos Jumayevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada parrandachilik tarmog‘ida ishlab chiqarish xarajatlarini boshqarishning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlarini takomillashtirish masalalari ilmiy jihatdan yoritilgan. Parrandachilik korxonalarida ozuqa, veterinariya xizmati, energiya resurslari, ish haqi, transport-logistika va texnologik xizmat ko‘rsatish xarajatlari mahsulot tannarxiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli xarajatlarni oqilona rejalashtirish, nazorat qilish va optimallashtirish tarmoqning iqtisodiy samaradorligini oshirishda muhim omil hisoblanadi. Tadqiqot natijalari parrandachilik korxonalarida xarajatlarni boshqarish tizimini takomillashtirish mahsulot tannarxini pasaytirish, foydalilik darajasini oshirish, ishlab chiqarish barqarorligini ta’minlash va korxonalarning raqobatbardoshligini kuchaytirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi.