MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA XAVOTIRLANISH DARAJASI - Nishonboyeva Musavvarxon Soliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola maktab yoshidagi bolalarda xavotirlanish darajasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda bolalardagi xavotirlanishning belgilari, sabablari va uning akademik hamda ijtimoiy rivojlanishga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot metodologiyasi xavotirlanishni baholash usullarini, jumladan, standartlashtirilgan so‘rovnomalar va kuzatuv usullarini o‘z ichiga oladi. Natijalar maktab yoshidagi bolalar orasida xavotirlanishning keng tarqalganligini, akademik bosim, tengdoshlar bilan munosabatlar va oilaviy omillar uning asosiy sabablari ekanligini ko‘rsatadi. Maqolada xavotirlanishni kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar, jumladan, maktabda psixologik yordamni kuchaytirish, ota-onalarni ma’rifatlantirish va o‘qituvchilarning bilimini oshirish choralari muhokama qilingan.