TURLI EKISH SXEMALARIDA YETISHTIRILGAN SHIRIN QALAMPIR DURAGAYLARI KO‘CHATLARINING O‘SISH-RIVOJLANISH XUSUSIYATLARINI O‘RGANISH - Voxidov S.T; Abdurasulova M.A (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada turli ekish sxemalarida yetishtirilgan shirin qalampir duragaylari ko‘chatlarining o‘sish-rivojlanish xususiyatlari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida ekish sxemalarining o‘simliklarning tutib ketishi, poya balandligi, barglar soni, shoxlanish darajasi, gullash va meva tugish jarayonlariga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, turli oziqlanish maydonlarida o‘simliklarning biologik rivojlanishi, hosil shakllanishi va hosildorlik ko‘rsatkichlari solishtirilgan. Olingan natijalar asosida shirin qalampir duragaylari uchun maqbul ekish sxemasini tanlash, ko‘chatlarning yaxshi rivojlanishini ta’minlash hamda yuqori va sifatli hosil olish imkoniyatlari aniqlangan.