O‘QUVCHILARDA KITOBXONLIK MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK OMILLARI - Norqulov Yodgor Yusupovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarda kitobxonlik madaniyatini shakllantirishning psixologik omillari tahlil qilinadi. Kitobxonlik madaniyati shaxsning intellektual, ma’naviy va axloqiy rivojlanishida muhim o‘rin tutishi yoritiladi. Shuningdek, o‘quvchilarning kitob o‘qishga bo‘lgan qiziqishi, motivatsiyasi, ehtiyojlari, yosh va individual-psixologik xususiyatlari hamda oila, maktab va ijtimoiy muhitning kitobxonlik faoliyatiga ta’siri ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada kitobxonlik madaniyatini rivojlantirishga xizmat qiluvchi samarali psixologik-pedagogik yondashuvlar, o‘quvchilarda mustaqil mutolaa ko‘nikmalarini shakllantirish va kitobga nisbatan ijobiy munosabatni rivojlantirish masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning ma’naviy-axloqiy kamoloti va ijodiy fikrlashini rivojlantirishda kitobxonlik madaniyatining muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.