O‘QUVCHILARDA O‘ZIGA ISHONCHNI RIVOJLANTIRISHGA QARATILGAN INDIVIDUAL KORREKSION MASHG‘ULOTLAR - Gʻopirova Nozima Boxodirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarda o‘ziga ishonch hissini rivojlantirishga qaratilgan individual korreksion mashg‘ulotlarning mazmuni, ahamiyati va samaradorligi yoritilgan. O‘ziga ishonchning shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar, jumladan, o‘z-o‘zini baholash darajasi, emotsional holat, oilaviy muhit, tengdoshlar bilan munosabatlar hamda ta’lim jarayonidagi muvaffaqiyat va muvaffaqiyatsizliklarning ta’siri tahlil qilingan. Maqolada maktab psixologi tomonidan o‘tkaziladigan individual korreksion mashg‘ulotlar orqali o‘quvchilarda ijobiy “Men” konsepsiyasini shakllantirish, o‘z imkoniyatlariga ishonchni mustahkamlash, ichki qo‘rquv va xavotirlarni kamaytirish hamda shaxsiy salohiyatni rivojlantirish usullari bayon etilgan. Shuningdek, psixologik suhbatlar, motivatsion mashqlar, relaksatsiya usullari, art-terapiya va reflektiv faoliyatning o‘ziga ishonchni rivojlantirishdagi o‘rni ilmiy asoslangan. Tadqiqot natijalari individual korreksion mashg‘ulotlarning o‘quvchilarning emotsional barqarorligi, ijtimoiy faolligi va ta’limdagi muvaffaqiyatlarini oshirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.