GLOBALLASHUV DAVRIDA O‘ZBEK TILIGA KIRIB KELAYOTGAN INGLIZCHA SO‘ZLAR MUAMMOSI - Yuldasheva D.B; Abdreymov M.B (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada globallashuv jarayonlarining o‘zbek tili rivojiga ta’siri hamda ingliz tilidan kirib kelayotgan o‘zlashma so‘zlarning zamonaviy o‘zbek tilidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. XXI asrda axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi, internet tarmog‘ining keng ommalashuvi, xalqaro iqtisodiy va madaniy aloqalarning kuchayishi natijasida ingliz tili dunyo miqyosida yetakchi kommunikativ vositalardan biriga aylandi. Ushbu jarayon o‘zbek tilining lug‘at tarkibiga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatib, turli sohalarda yangi atama va tushunchalarning ingliz tilidan o‘zlashishiga sabab bo‘lmoqda. Tadqiqot davomida zamonaviy o‘zbek tilida qo‘llanilayotgan inglizcha o‘zlashmalarning lingvistik xususiyatlari, ularning qo‘llanish doirasi hamda til me’yorlariga ta’siri o‘rganildi. Shuningdek, ijtimoiy tarmoqlar, ommaviy axborot vositalari va kundalik nutqda faol ishlatilayotgan inglizcha birliklarning qo‘llanish sabablari tahlil qilinib, ularning o‘zbekcha muqobillari bilan bog‘liq masalalar yoritildi. Maqolada inglizcha o‘zlashmalarning til taraqqiyotiga xizmat qiluvchi jihatlari bilan bir qatorda, ularning me’yordan ortiq qo‘llanilishi natijasida yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan ayrim muammolar ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari globallashuv sharoitida o‘zbek tilining leksik rivojlanish tendensiyalarini aniqlash, tilning milliy xususiyatlarini saqlab qolish hamda yangi o‘zlashmalarni me’yoriy qo‘llash bo‘yicha ilmiy xulosalar chiqarishga xizmat qiladi.