TURKISTONDA TA’LIM RIVOJLANISHIDA JADIDCHILIK HARAKATINI O‘RNI VA ROLI - Mamatqulov Azamat Rustamovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Turkistonda ta’lim tizimining shakllanishi va rivojlanishida jadidchilik harakatining tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Jadid ma’rifatparvarlarining yangi usul maktablarini tashkil etish, zamonaviy fanlarni o‘quv jarayoniga joriy etish hamda milliy uyg‘onish g‘oyalarini targ‘ib qilish borasidagi faoliyati yoritiladi. Shuningdek, jadidlarning pedagogik qarashlari, ta’lim mazmunini yangilashga qaratilgan islohotlari va ularning Turkiston ijtimoiy-madaniy taraqqiyotiga ko‘rsatgan ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil etiladi. Tadqiqot natijasida jadidchilik harakati milliy ta’lim tizimini modernizatsiya qilishda muhim omil bo‘lgani hamda bugungi ta’lim islohotlari uchun ham muhim tarixiy tajriba vazifasini o‘tashi asoslab beriladi.