INFEKSIYA NAZORATI VA INFEKSION XAVFSIZLIK - Qodirova Dilnoza Sultonboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Maqolada infeksiya – (lotinchadan infectio) yuqtiraman degan ma’noni anglatadi. Infeksiya deganda tashqi muhit sharoitida hayvon organizmi va patogen mikrob - kasallik qo’zg’atuvchi orasida vujudga keladigan murakkab biologik jarayon, o’zaro kurash ta’siri tushiniladi. Organizm va mikroblar o’zaro ta’sirining eng ifodalangan shakli infeksion kasallik hisoblanadi. Bu organizmning shunday holati-ki, bunda qo’zg’atuvchi ta’siriga javoban ma’lum patologik jarayonlar rivojlanadi. Infeksion jarayonlarga tashqi muhit ommillari katta ta’sir ko’rsatadi. Infeksiya yashirin va yaqqol klinik belgilari bilan, abortiv va h.k ko’rinishda o’tadi. Kasallikni o’z vaqtida va to’g’ri aniqlashda ularning ahamiyati juda katta.