KO’RISH A’ZOSINING SHIKASTLARINI OLDINI OLISH VA SHOSHILINCH TIBBIY YORDAM - Sotvoldiyev Abdug’ulom Karimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Ko’ruv a’zosining va ayniqsa ko’z soqqasining shikastlanishi inson uchun og’ir musibatdir, chunki ko’zning nozik pardalaridan qaysi biri, qay darajada shikastlanmasin, bu birinchidan, katta noqulaylik, qattiq og’riq beradi va ruhiy ozor yctkazadi. Ikinchidan, bu har xil ko’rinishda yomon asorat qoldirib, ko’pincha ko’zni ojizlik darajasiga olib boradi. Bunday noxush hodisalar ko‘zi shikastlangan kishining mehnat faoliyatiga salbiy ta’sir qilib, uning oilasi va u xizmat qiladigan jamoaning ish unumiga ham zarar yetkazadi. Shuning uchun ko‘z shikastlanishining oldini olish, shikastlanish sodir bo’lganda tezlik bilan birinchi yordam ko’rsatib, bemorni ko’z tez yordam markazi mutaxassisiga yuborishni tashkil qilish barcha tibbiyot xodimlarining muqaddas vazifasi hisoblanadi.