BOLALARDA KUZATILADIGAN NEFROLOGIK KASALLIKLARDA HAMSHIRALIK PARVARISHI - Xo’jamberdiyeva Yulduzxon Ne’matovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Yangi tug‘ilgan bolalarda buyraklar - morfologik va funksional jihatdan oxirigacha shakllanmagan bo‘ladi. Yosh bolalarda buyraklarning og‘irligi va hajmi yoshi kattaroq bolalar va kattalarga qaraganda nisbatan katta. U yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda buyraklarning og‘irligi 1:100, kattalarda esa 1:200 ni tashkil qiladi. 1 yoshgacha bo‘lgan bolalarda har bir buyrakning yuqori va pastki qutblari birbiriga yaqin, va har bir kurtak yumaloq shaklga ega bo‘lib, keyinchalik loviya shaklida bo‘ladi.