BIOGAZ ISHLAB CHIQARISH VA UNING EKOLOGIK SAMARASI - Yuldashev Mirzajon Bahromjon o‘g‘li; Asqarov Kamoliddin (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada organik chiqindilarni anaerob parchalash orqali biogaz ishlab chiqarish texnologiyalari va ushbu jarayonning atrof-muhit musaffoligini ta’minlashdagi ekologik samaradorligi tadqiq etilgan. Biogaz stansiyalarining texnologik bosqichlari, biomassa tarkibi va metan hosil bo‘lish jarayonlarining biokimyoviy asoslari tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqot davomida biogaz ishlab chiqarish orqali atmosferaga ajralib chiquvchi issiqxona gazlari miqdorini kamaytirish, chiqindilarni utilizatsiya qilish hamda ekologik toza bioo‘g‘itlar olish imkoniyatlari qiyosiy baholangan. Olingan natijalar biogaz texnologiyalarini agrosanoat majmualarida keng joriy etish orqali barqaror ekologik muhitni va energiya muvozanatini shakllantirishning ilmiy-nazariy asoslarini belgilab beradi.