JARROHLIK AMALIYOTLARIDA PERIOPERATSION DAVRDA NAFAS TIZIMI BILAN BOG‘LIQ ASORATLARNING ANESTEZIOLOGIK AHAMIYATI VA ULARNING OLDINI OLISH MASALALARI - Asilbek Abduhalilov Isaqjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada jarrohlik amaliyotlari davrida va operatsiyadan keyingi bosqichda uchraydigan nafas tizimi bilan bog‘liq asoratlarning anesteziologik ahamiyati yoritilgan. Perioperatsion davrda rivojlanadigan atelektaz, gipoksemiya, bronxospazm, aspiratsiya, pnevmoniya va o‘tkir nafas yetishmovchiligi bemor ahvolining og‘irlashishiga, davolanish muddatining uzayishiga hamda operatsiya natijalarining yomonlashishiga olib keladi. Nafas tizimi asoratlarining kelib chiqishida umumiy anesteziya, sun’iy nafas oldirish, bemorning yoshi, hamroh kasalliklari va jarrohlik aralashuvining hajmi muhim o‘rin tutadi. Ushbu asoratlarning oldini olish uchun operatsiyadan oldingi baholash, nafas faoliyatini doimiy nazorat qilish, o‘pkani himoya qiluvchi ventilyatsiya usullaridan foydalanish hamda samarali og‘riqsizlantirish muhim ahamiyatga ega. Perioperatsion davrda profilaktik chora- tadbirlarni o‘z vaqtida amalga oshirish nafas tizimi asoratlari rivojlanish xavfini sezilarli kamaytiradi.