OG’IR SEPSIS VA SEPTIK SHOK BILAN KECHUVCHI BEMORLARDA ERTA GEMODINAMIK MONITORINGNING INTENSIV TERAPIYA NATIJALARIGA TA’SIRI - Ismoilova Nafisa Nozimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Og‘ir sepsis va septik shok kritik holatdagi bemorlarda uchraydigan, tizimli yallig‘lanish reaksiyasi, chuqur gemodinamik buzilishlar, mikrosirkulyatsiya yetishmovchiligi hamda organlar disfunksiyasining rivojlanishi bilan kechuvchi hayot uchun xavfli sindromlar hisoblanadi. Ushbu tadqiqotning maqsadi og‘ir sepsis va septik shok bilan kechuvchi bemorlarda erta gemodinamik monitoringning intensiv terapiya samaradorligiga ta’sirini baholashdan iborat. Tadqiqotda arterial bosim, yurak chiqarish hajmi, o‘rtacha arterial bosim, markaziy venoz bosim, laktat darajasi va to‘qimalar perfuziyasi ko‘rsatkichlarining dinamik monitoringi asosida davolash taktikasi optimallashtirildi. Erta gemodinamik nazorat bemorlarda gipoperfuziya va to‘qima gipoksiyasini o‘z vaqtida aniqlash, infuzion terapiya hajmini individuallashtirish hamda vazopressor qo‘llash samaradorligini oshirish imkonini berdi. Tadqiqot natijalari erta gemodinamik monitoring intensiv terapiyaning maqsadli strategiyalarini shakllantirishga, gemodinamik barqarorlikka tezroq erishishga, laktat klirensini yaxshilashga, organlar disfunksiyasining chuqurlashishini oldini olishga hamda poliorgan disfunksiya sindromi rivojlanish xavfini kamaytirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Shuningdek, ushbu yondashuv intensiv terapiya bo‘limida davolanish davomiyligini qisqartirish va klinik natijalarni yaxshilashda muhim ahamiyatga ega ekanligi aniqlandi.