STEAM MASHG’ULOTLARI ORQALI BOSHLANG’ICH SINF O’QUVCHILARINING TABIIY-ILMIY SAVODXONLIGINI OSHIRISH - Turg'unova Xolida Shuxrat qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada boshlang’ich ta’lim bosqichida STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) yondashuvini qo’llashning o’quvchilarda tabiiy-ilmiy savodxonlikni shakllantirishga ta’siri nazariy va empirik jihatdan o’rganildi. Tadqiqotning maqsadi — integratsiyalashgan amaliy mashg’ulotlar an’anaviy darslarga nisbatan o’quvchilarning tabiat hodisalarini ilmiy asosda tushunish, kuzatish, dalillarni talqin qilish va xulosa chiqarish ko’nikmalarini qanchalik samaraliroq rivojlantirishini aniqlashdan iborat. Tajriba-sinov ishlari nazorat va eksperimental guruhlarni qiyoslash sxemasi asosida tashkil etildi. Natijalar eksperimental guruhda tabiiy-ilmiy kompetensiya ko’rsatkichlari nazorat guruhiga qaraganda sezilarli yuqori bo’lganini ko’rsatdi. Olingan ma’lumotlar STEAM metodologiyasini boshlang’ich sinf o’quv dasturiga tizimli joriy etish zarurligini asoslaydi.