SURUNKALI IS GAZI TA’SIRIDA MARKAZIY VA PERIFERIK IMMUN ORGANLARDAGI MORFOFUNKSIONAL O‘ZGARISHLAR - Qodirov Oybek O‘ktam o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada surunkali is gazi (uglerod oksidi) ta’sirining markaziy va periferik immun organlarga ko‘rsatadigan morfofunksional ta’sirlari tahlil qilingan. Is gazining organizmga uzoq muddat davomida kirib borishi natijasida gipoksiya rivojlanib, immun tizim organlarida strukturaviy va funksional o‘zgarishlar yuzaga keladi. Timus, taloq, limfa tugunlari va suyak ko‘migidagi o‘zgarishlar immunitetning susayishiga, limfoid hujayralar proliferatsiyasining kamayishiga hamda immun javob reaksiyalarining izdan chiqishiga olib keladi. Maqolada surunkali uglerod oksidi intoksikatsiyasining immun tizimga ta’sir mexanizmlari hamda ularning morfologik asoslari yoritilgan.