MIKROVASKULYAR STENOKARDIYA « X SINDROMI » KLINIK BELGILARI, DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH TAKTIKASI. - Murodullayev Xumoyun Izzatillo o’g’li; Pardayev Dilmurod Shermuhammadovich; Musurmonova Marjona Samandar qizi; Xasanov Farruxjon Sherali o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya: Xozirgi kunda Stenokardiyalar yurak ishemik kasalliklari ichida eng ko’p tarqalgan kilinik shakli hisoblanadi. Mikrovaskulyar stenokardiya yurak ishemik kasalliklari bilan og’rigan bemorlarning 15-20% da uchraydi. Kasallikni o’rganish uchun 3-ichki kasalliklar kafedrasi, Samarkand shahar tibbiyot birlashmasi kardiorematologiya bo’limiga murojat qilgan bemorlar ko’rikdan o’tkazildi. Nazoratga olingan bemorlar umumiy sonidan 8%, ya’ni 14 ta ayol va 6 ta erkakda X sindromi aniqlandi, shulardan 10 ta ayolda klimaks davri kuzatildi. Bu bemorlarni tekshirish natijasida ularda stenokardiya xuruji belgilari yaqqol namayon bo’lishiga qaramay koronarografiya o’tkazilganda proksimal koronar qon tomirlarda aterosklerozga xos o’zgarishlar aniqlanmadi. Bemorlarda og’riq davomiyligi 15-20 minutga cho’zilishi va nitroglitserinni yuqori dozada qabul qilgandagina qolishi namoyon bo’ldi. Tekshirish natijasida mikrovaskulyar stenokardiya ko’proq ayollarda, ayniqsa klimaks davrida uchrashi, bemorlarda klinik belgilar yaqqol namoyon bo’lishi, lekin koronarografiya o’tkazilganda deyarlik o’zgarishlar topilmasligi, davolashda faqatgina antiishemik dorilardan foydalanish kam natija berishi aniqlandi. Bu natijalar bizga bemorlarda mikrovaskulyar stenokardiya kasalligini diagnostika qilish va ularni davolashni mukammallashtirish maqsadida juda ko’p izlanishlar talab qilinishini ko’rsatadi.